Szkodniki takie tak gryzonie i insekty to nieodłączny element życia ludzkiego. Występują wszędzie tam, gdzie znajdują atrakcyjne dla siebie pożywienie. Rozmnażają się bardzo szybko i powodują wiele szkód gospodarczych niszcząc żywność, wyroby gotowe oraz surowce. Stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi. Powodują również uszkodzenia urządzeń i maszyn produkcyjnych. Szczury czy myszy potrafią również dokonać poważnych zniszczeń instalacji elektrycznych, informatycznych, telekomunikacyjnych, sieci wodno-kanalizacyjnych oraz konstrukcji budynków. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych, wprowadzono regulacje prawne dotyczące obowiązku zabezpieczania obiektów przed gryzoniami (Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (Dz. U. z dnia 27 września 2006 r.)).
Dodatkowo dla przedsiębiorstw obowiązują wymagania dotyczące posiadania programu ochrony i zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami. Wymagania odnośnie prowadzenia dokumentacji zawiera m.in. norma PN-EN 16636, czy wymagania BRC, IFS.
Norma PN-EN 16636:2015-03
Czytaj także: Deratyzacja obowiązkowa - przepisy prawne.
Głównym zadaniem Monitoringu DDD pod HACCP, BRC, IFS – Pest Control są działania prewencyjne. Zwalczanie szkodników uruchamiamy zatem dopiero w sytuacji, kiedy procedury zabezpieczające zawiodą. Cykliczne monitorowanie obiektu, urządzeń, procedur czy ludzi pozwala na podjęcie odpowiednich działań korygujących, a także błyskawiczną reakcję w przypadku pojawienia się zagrożenia ze strony szkodników.
Aby zabezpieczyć obiekt przed szkodnikami niezwykle ważną rolę pełni profilaktyka. Należy na bieżąco naprawiać wszelkie uszkodzenia obiektów, ścian, drzwi, okien, otworów technologicznych. Nawet niewielkie nieszczelności już od 5 mm umożliwiają gryzoniom przedostawanie się do budynków. Wejścia do obiektów powinny być dokładnie zamykane i uszczelnione aby zapobiegać przedostawaniu się gryzoni i insektów Należy również zabezpieczyć otwory ściekowe, kanalizacyjne i wentylacyjne oraz dbać o ich prawidłowe i regularne czyszczenie.
Czytaj więcej: Czyszczenie mechaniczne wentylacji.
Niezbędne jest również właściwe utrzymanie terenu zewnętrznego wokoło obiektu. Wszelkie odpady w tym odpady komunalne i poprodukcyjne, szczególnie przy produkcji spożywczej, należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Pojemniki należy regularnie opróżniać oraz czyścić i w miarę możliwości dezynfekować. Należy pamiętać o regularnym przycinaniu trawy czy roślinności znajdującej się w pobliżu zakładu.
Indywidualnie opracowany „Program ochrony przed szkodnikami”, pozwala chronić obiekt przez negatywnymi skutkami obecności gryzoni i insektów. Prowadzenie dokumentacji dotyczącej obecności szkodników na zakładzie to również wymóg sanepidu a prowadzenie kart kontroli jest elementem programu HACCP.
Prawidłowo prowadzone działania (Pest Control) mają na celu wyeliminowanie zagrożenia zanieczyszczenia produktów, którego źródłem są gryzonie, ptaki i owady.
Dobrze zabezpieczony przed szkodnikami zakład pracy zmniejsza ryzyko reklamacji:
Główne zadanie programu ochrony przed szkodnikami to dbanie o to, by nie zanieczyściły one produktów, surowców ani opakowań po to, by produkty były bezpieczne. Jako profesjonalna firma DDD, w ramach przygotowania i pełnej dokumentacji programu ochrony przed szkodnikami, zgodnego z wymogami HACCP, GMP czy szerzej BRC, IFS, wykonujemy szereg niezbędnych czynności:
Wykwalifikowani specjaliści ds. szkodników przeprowadzają regularne inspekcje obiektu firmy w celu zidentyfikowania potencjalnych problemów związanych ze szkodnikami. Inspekcje obejmują zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne obszary budynków oraz przyległe tereny.
Technicy DDD identyfikują różne rodzaje szkodników, takie jak owady, gryzonie, insekty i inne. Wprowadzamy odpowiednie systemy monitoringu, które umożliwiają śledzenie aktywności szkodników i ocenę stopnia infestacji.
Po zidentyfikowaniu problemu, jako specjaliści ds. szkodników, opracowujemy wspólnie z klientem, strategię i plan zwalczania szkodników. Może to obejmować stosowanie środków chemicznych, pułapek, karmników deratyzacyjnych, chwytaczy, repelentów, izolacji obszarów i innych metod, które są najbardziej skuteczne i bezpieczne dla danej sytuacji.
Profilaktyka ma na celu zapobieganie wystąpieniu negatywnych skutków lub sytuacji kryzysowych obecności szkodników na terenie zakładu, poprzez podejmowanie odpowiednich działań zapobiegawczych. Szkolimy także pracowników wewnętrznych oraz koordynatorów do tego, by prawidłowo rozpoznawali szkodniki, znali zagrożenia oraz byli w stanie podczas codziennych kontroli reagować na ewentualne problemy.
Przygotowujemy zakład pod audyt biologa terenowego lub inspekcji sanitarnej. W naszym zespole mamy również wykwalifikowanego biologa terenowego.
Podczas wykonywania czynności związanych z usługami monitorowania punktów kontroli szkodników Technicy sprawdzają również stan sanitarno-higieniczny zakładu. Na bieżąco sporządzany jest raport a wyniki udostępniane klientowi również w wersji online. Co sześć miesięcy przedstawiamy trendy występowania szkodników i analizujemy wyniki.
Jeżeli sytuacja tego wymaga wykonujemy skuteczne zabiegi dezynfekcji, dezynsekcji, deratyzacji uwzględniając wszelkie okoliczności i możliwości. Dopasowujemy metody i środki. Posiadamy duże zaplecze sprzętu oraz zasoby ludzkie umożliwiające szybką, skuteczną i bezpieczną interwencję.
procedury, plan rozmieszczenia urządzeń monitorujących szkodniki, podział odpowiedzialności, protokoły wykonywanych zabiegów dezynfekcji, dezynsekcji, deratyzacji, karty przeglądu karmników deratyzacyjnych, chwytaczy żywołownych, pułapek na szkodniki i insekty, trendy występowania szkodników i ich analiza, karty charakterystyki stosowanych środków, ubezpieczenie.
Wszystkie punkty monitorowania szkodników prawidłowo oznaczamy. Posiadamy wersje papierowe dokumentów programu ochrony przed szkodnikami oraz do śledzenia online - konto dla klienta.
Dla prawidłowej kontroli i monitorowania aktywności szkodników, niezbędne są urządzenia rejestrujące, które zostają rozmieszczone na terenie obiektu. Należy wprowadzić całościowy program z opisem procedur, które jeśli będą systematycznie stosowane, zabezpieczą teren i budynki obiektu przed:
Stale podnosimy swoje kompetencje, zdobywamy nowe umiejętności oraz inwestujemy w nowoczesne rozwiązania. Korzystamy z elektronicznego systemu zarządzania dokumentacją programu ochrony przed szkodnikami i oznakowania punktów monitorowania szkodników. Pozwala to na zbieranie dokładnych danych nt. obecności gryzoni i insektów na terenie zakładu a klientowi umożliwia na bieżąco wgląd w działania, które wykonujemy.
Strona korzysta z plików cookie zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce