Szkodniki takie tak gryzonie i insekty to nieodłączny element życia ludzkiego. Występują wszędzie tam, gdzie znajdują atrakcyjne dla siebie pożywienie. Rozmnażają się bardzo szybko i powodują wiele szkód gospodarczych niszcząc żywność, wyroby gotowe oraz surowce. Stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi. Powodują również uszkodzenia urządzeń i maszyn produkcyjnych. Szczury czy myszy potrafią również dokonać poważnych zniszczeń instalacji elektrycznych, informatycznych, telekomunikacyjnych, sieci wodno-kanalizacyjnych oraz konstrukcji budynków. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych, wprowadzono regulacje prawne dotyczące obowiązku zabezpieczania obiektów przed gryzoniami (Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (Dz. U. z dnia 27 września 2006 r.)).
Dodatkowo dla przedsiębiorstw obowiązują wymagania dotyczące posiadania programu ochrony i zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami. Wymagania odnośnie prowadzenia dokumentacji zawiera m.in. norma PN-EN 16636, czy wymagania BRC, IFS.
Czytaj także: Deratyzacja obowiązkowa - przepisy prawne.
Głównym zadaniem Monitoringu DDD - Pest Control są działania prewencyjne. Zwalczanie szkodników uruchamiamy zatem dopiero w sytuacji, kiedy procedury zabezpieczające zawiodą. Cykliczne monitorowanie obiektu, urządzeń, procedur czy ludzi pozwala na podjęcie odpowiednich działań korygujących, a także błyskawiczną reakcję w przypadku pojawienia się zagrożenia ze strony szkodników.
Aby zabezpieczyć obiekt przed szkodnikami niezwykle ważną rolę pełni profilaktyka. Należy na bieżąco naprawiać wszelkie uszkodzenia obiektów, ścian, drzwi, okien, otworów technologicznych. Nawet niewielkie nieszczelności już od 5 mm umożliwiają gryzoniom przedostawanie się do budynków. Wejścia do obiektów powinny być dokładnie zamykane i uszczelnione aby zapobiegać przedostawaniu się gryzoni i insektów Należy również zabezpieczyć otwory ściekowe, kanalizacyjne i wentylacyjne.
Niezbędne jest również właściwe utrzymanie terenu zewnętrznego wokoło obiektu. Wszelkie odpady w tym odpady komunalne i poprodukcyjne, szczególnie przy produkcji spożywczej, należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Pojemniki należy regularnie opróżniać oraz czyścić i w miarę możliwości dezynfekować. Należy pamiętać o regularnym przycinaniu trawy czy roślinności znajdującej się w pobliżu zakładu.
Indywidualnie opracowany "Program profilaktyki i zwalczania szkodników" pozwala chronić obiekt przez negatywnymi skutkami obecności gryzoni i insektów.
W ramach przygotowania programu i pełnej dokumentacji ochrony zakładu przed szkodnikami wykonujemy szereg niezbędnych czynności:
Dla prawidłowej kontroli i monitorowania aktywności szkodników, niezbędne są urządzenia rejestrujące, które zostają rozmieszczone na terenie obiektu. Należy wprowadzić całościowy program z opisem procedur, które jeśli będą systematycznie stosowane, zabezpieczą teren i budynki obiektu przed:
Gwarantujemy:
Strona korzysta z plików cookie zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce